Kombucha Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kombucha alkol içerir mi?

Fermantasyonun doğası gereği her fermente üründe olduğu gibi Kombuchada da fermantasyon sonucu çok düşük bir miktar alkol açığa çıkar. Tıpkı kefir, sirke, ekşi mayalı ekmek, elma sirkesinde de olduğu gibi. Türk Gıda Kodeksi sirke tebliğine göre %1 in altında alkol içeren fermente içecekler alkolsüz içecekler sınıflandırmasındadır. Kombucha dada bu miktar yok denecek kadar az olduğundan(ortalama binde 5 in altında) Gıda Tarım Bakanlığı tarafından Kombucha alkolsüz içecekler kategorisinde yer almaktadır. Yani yok denecek kadar az bir orandır demek istiyoruz. Kombucha Tüm fermente ürünlerde olduğu gibi yan ürün olarak eser miktarda alkol içerir. Bu oran %0.5 den daha azdır) yani yok denecek kadar az bir orandır.

Kombucha kafein içerir mi?

Kombu çayı siyah veya yeşil çaydan yapıldığı için içinde eser miktarda kafein vardır. Fakat! Fermantasyon işlemi sırasında, kafein içeriği yaklaşık üçte iki oranında azaltılır. Doktorlar emziren annelere kafein alımını günde 200 mg’ın altında tutmalarını tavsiye ediyor. Kombucha eser miktarda kafein içerir fermantasyon süresi uzadıkça bu miktar maya ve bakterilerce tüketilmeye devam ederek daha da azalır. Kombuchada bulunan kafein bir fincan kahvede bulunan kafeinden (100mg) daha azdır.

Özetle Emzirme dönemi boyunca tüketmiş ve oldukça faydasını yaşamış biri olsam da bu özel dönemde Kombucha tüketmeniz konusunda doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyorum. Kombucha içmekten mahrum kalmak istemiyorsanız öncelikle tükettiğiniz Kombuçayının sağlıklı koşullarda üretildiğine emin olmalısınız. Bununla birlikte eser miktarda kafein ve alkol içeren doğal probiyotik kaynağı bir içeceği tüketmenizin faydası ve zararı neler olabilir. doktorunuza danışıp buna göre karar verebilirsiniz. En doğru kararı verecek olan sizsiniz.

Hamilelik ve emzirme döneminde kombuçayı tüketilebilir mi?

Kombu çayının hamilelik ve emzirme döneminde tüketilmesi uygun mudur? Bu özel dönemde sağlık yararları yüksek olan gıdalara bile temkinli yaklaşmak gerekebiliyor. Kombucha esasında hamilelik ve sonraki süreçte yaşanabilen bazı sıkıntılar için yararı olabilecek olsa da

  • Sindirim sistemi şikayetlerinin (kabızlık,mideyanması,hazımsızlık) giderilmesine yardımcı olabilir
  • Hamilelikte yaşanabilen Hemoroit e iyi gelebilir.
  • Özellikle emzirme dönemi yaşanabilen ENERJİ ihtiyacına iyi gelebilir
  • Doğum sonrası ödem atmaya yardımcı olabilir

Gebelik ve laktasyon (emzirme) döneminde tüketilmesine neden temkinli yaklaşılıyor bakalım:

Kombucha, doğal olarak oluşan vitaminler ve iyi bakteriler içeren, gazlı fermente edilmiş çay bazlı bir içecektir. Kombuçayı çiğdir ve içindeki iyi bakterilerden faydalanmak için pastörize edilmemiştir. Hijyene dikkat edilmeden üretilirse içerisinde zararlı bakterilerin de gelişebilme ihtimaline karşı  genel olarak, hamile ve emziren kadınların pastörize edilmemiş tüm gıdalardan kaçınmaları tavsiye edilir. (Ancak asidik yapısı nedeniyle sağlıklı koşullarda üretilmiş kombu çayındaki yüksek asitlik, içecekte sizi veya bebeğinizi rahatsız edebilecek zararlı bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olabilir)

Kombucha kapağı açar açmaz köpürdü bozulmuş mudur?

Kombu çayı hep söylediğimiz gibi fermente bir içecektir canlı maya ve bakteriler içerir. Eğer satın aldığınız Kombu çayını uzun süreler çok sıcak ortamda bekletirseniz ve üstüne bir de çok çalkalanmışsa şişe içinde mayalanma devam ettiğinden mayaların ürettiği karbondioksitin şişe içinde birikmesi (karbonasyon) sebebiyle kapağını açtığınız anda birden fışkırarak köpürmesi gayet doğaldır. Öncelikle içiniz rahat olsun bu bir bozulma değildir (zaten Kombu çayı bozulmaz PH 2.5/3.5 değeri sebebiyle) bu içeceğinizin doğal bir fermantasyon ürünü olduğunu ve pastörize edilmediğini, şişedeki canlılığın devam ettiğini ve dost bakterilerin size şifa sunmaya hazır olduğunu gösterir. İşte bu sebeple çalkalamayınız. Buzdolabında saklayınız, bu mümkün değilse serin bir yerde saklayınız diye tavsiye ederiz. Bu konuyu konuştuğumuz videomuza tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kombucha’yı ne zaman tüketmeliyim?

Öncelikle faydalarından maksimum düzeyde yararlanabilmek için düzenlikullanım en önemli etkendir. Probiyotik alımını arttırmak için sabah aç karnına almanız yerinde olur.Ancak midede sıkıntınız varsa tok karnına almayı tercih edebilirsiniz.Öğünlerden yarım saat önce içtiğinizde tokluk hissi verir öğünlerden yarım saat sonra tükettiğinizde  hazmı kolaylaştıracaktır.Özetle Kombucha yemeklerden önce veya sonra hatta yemeklerle beraber tüketebileceğiniz lezzetli ve sağlıklı bir içecek seçeneğidir.

Günlük maksimum kombucha tüketim miktari nedir?

Her konuda olduğu gibi Kombucha’nın da aşırı tüketiminden kaçınmak yerinde olacaktır. Günlük kararında tüketim miktarınızı Kilonuzx5ml olarak belirleyebilirsiniz. Mesela 50kilo bir bireyin 50x5ml=250ml günlük tüketimi kararında olacaktır. Ancak bu miktarı aşmamalıyım stresine de girmeye endişe duymaya gerek yoktur. Kombucha nihayetinde bir ilaç değildir son derece sağlıklı bir içecek alternatifidir. Tıpkı kefir,şalgam vs gibi… Kombucha ayrıca diüretiktir. Ciddi bir idrar söktürücüdür.Dolayısıyla Kombucha tüketiminizi arttırdığınızda su tüketimenizi de aynı oranda arttırmanız yerinde olacaktır.

Kombucha şekerle yapılıyor nasıl sağlıklı olur?

Kombucha, fermente bir içecektir.Kombucha fermantasyonu başında kullanılan şeker fermantasyonun olmazsa olmazıdır. Fermantasyon başında ilave edilen şeker mayaların besin ihtiyacı için eklenir. Mayalar çay ortamındaki şekerle beslenir ve fermantasyon boyunca tüketir. Şişelenmiş Kombucha da kalan şeker miktarı yok denecek kadar azdır (Ortalama %2 ile %5) ki fermantasyon şişelerde de devam ettiğinden bu oran her geçen gün daha da azalır.

Fermantasyon Süreci

Kombu çayı kaç günde fermente olur?

Biliyoruz ki Kombuçayı kurmak apayrı bir heyecan ve büyük bir titizlikle kurduğunuz Kombucha’nızı bir an evvel süzüp içmek istiyorsunuz.Ancak fermantasyon sevgi, emek, titizlik ile birlikte sabır da gerektiren bir süreç. Kurduğunuz Kombuçayınızın ne kadar sürede olacağı ise bazı faktörlere bağlı. Ortalama 10 gün ila bir ay gibi bir süreyi bulabiliyor. Bu süreyi etkileyen faktörler neler gelin bir bakalım:

  1. Ortam Sıcaklığı: Kombuçayı sağlıklı tıkır tıkır işleyen bir fermantasyon sürecini 25-30derece sıcaklık aralıklarında gerçekleştiriyor.Eğer ortamınız yukarda bahsedilen sıcaklık aralıklarında ise ortalama 10 gün içinde Kombuçayınızın hazır hale gelme ihtimali oldukça yüksek.Ancak eğer kurduğunuz Kombuçayı kavanozunuzun bulunduğu ortam 25 derece altındaysa biliniz ki mayalanma süreci 1 ay gibi uzun bir süreyi de alabilir.
  2. Kullandığınız Kombucha Kültürünün sağlıklı ve aktif olması da süreci hızlandıran faktörlerden biri. Eğer ortam sıcaklığınız uygun ortalama sıcaktıkta ve başlangıç kültürünüz (kombucha mantarı) de aktif ise 10 ila 15 gün içinde Kombu Çayınız hazır hale gelecektir.
  3. Kombu çayınızı mayalarken eklediğiniz Kombuçayı sıvısının miktarı da mayalanma sürecini etkileyen önemli bir faktör. Eklediğiniz Kombuçayı Başlangıç Sıvısının miktarı arttıkça mayalanma süresi hızlanacak. 5lt’lik bir kavanoza bir çay bardağı yerine bir ila iki su bardağı Başlangıç Sıvısı eklemeniz sürecin nasıl daha hızlı ilerlediğini gösterecektir size

Son olarak şunu da belirtmeliyim ki kurduğunuz Kombuçayınızı 10 günden önce süzmemelisiniz. Bunun nedeni Kombuçayında bulunan kıymetli organik asitlerin 10. günden itibaren ortaya çıkması yani Kombuçayının şifalı etkisini görebilmeniz için, bu süreden önce süzmemenizi tavsiye ediyoruz.

Kombucha fermantasyonu nasıldır?

ÇAY + ŞEKER + KOMBUCHA KÜLTÜRÜ ile fermantasyon için uygun ortam sıcaklığı sağlanarak sağlıklı bir fermantasyon başlatılır. Fermantasyon ilerlerken çaydaki tein ve şeker maya ve bakterlerce tüketilmeye başlar.Şeker mayalar tarafından tüketilirken açığa etil alkol ve karbondioksit çıkmaya başlar.Açığa çıkan bu etil alkol ise bakteriler tarafından çok kıymetli organikasitlere, asetikasite ve sirkeye dönüşür.

Fermantasyon sonucu neler oluşur?

Fermantasyon sonucunda ortaya Probiyotikler, Prebiyotikler, Polifenoller, Enzimler, Vitaminler(B ve C grubu), Organik asitler (Asetikasit, Laktikasit, Glukonikasit, Glukronikasit…) gibi sağlığımız için çok kıymetli bileşenler açığa çıkar.